Svetový deň zdravia v školskej jedálni na Ulici Eliáša Lániho

DSCF8843Dňa 7. 4. bol Svetový deň zdravia, a tak sme si ho v nasledujúcom týždni pripomenuli aj v našej školskej jedálni. V utorok 14. 4. 2015 pripravili pani kuchárky viacero druhov šalátov a nápojov, z  ktorých si  mohli naši stravníci vybrať a ochutnať. Vo  štvrtok 16. 4. a v piatok 17. 4. sme  pre všetkých  žiakov  I. stupňa základnej školy v dopoludňajších hodinách pripravili akciu zameranú na konzumáciu čerstvého ovocia, zeleniny, spoznávanie strukovín. Žiakom sme vysvetlili dôležitosť uprednostňovania nesladených alebo menej sladených nápojov  a tiež  nutnosť znižovania príjmu soli v stravovaní pre ich zdravý vývoj. Celá akcia bola realizovaná im blízkou hravou formou prostredníctvom ochutnávok. Deti so zavretými očami rozpoznávali podľa chuti druhy zeleniny. Ochutnali nesolené tekvicové a slnečnicové semienka, vlašské orechy, ktoré by mali uprednostniť napr. pred slanými zemiačikmi. Pochutili si na jogurte s cereáliami a mohli si tiež vybrať z viacerých druhov málo sladených nápojov. Veľkým prekvapením pre deti bola prehliadka kuchyne.

Keďže išlo o deň zdravia, bolo potrebné zapojiť do tejto akcie aj telesnú aktivitu. Prítomní žiaci, pani učiteľky a aj pani kuchárky spoločne, s úsmevom na tvári, urobili desať drepov, za čo bol každý odmenený ovocným špízom. 

Všetkým, ktorí prispeli k realizácii tejto príjemnej a veselej akcie, tiež našim sponzorom – dodávateľom potravín, srdečne ďakuje kolektív školskej jedálne. Fotogaléria

Mgr. Leona Kováčová , vedúca školskej jedálne

Netradičná ochutnávka v jedálni

smajlici-gify-31

Dňa 16.10.2014 zamestnankyne školskej jedálne na Ulici Eliáša Lániho v spolupráci s vedením školy a niekoľkými žiačkami pripravili akciu venovanú Svetovému dňu výživy. Zapojili sa do nej všetci žiaci našej základnej školy. Výzdobu jedálne dotvorili práce žiakov prvého stupňa.

Pani kuchárky pripravili niekoľko nátierok, z ktorých vytvorili chutné jednohubky, ovocné misy, syrové misy a nápoje, ktoré degustovali všetci žiaci školy spolu s pedagógmi. Cieľom akcie bolo poukázať na dôležitosť výživy detí so zameraním najmä na zdravé raňajky, desiaty a pitný režim, potrebné pre ich zdravý fyzický aj psychický vývoj.

Deti prvého stupňa sa aktívne zapájali do praktických ukážok správneho stolovania.

Žiaci druhého stupňa počas tohto podujatia vypĺňali anketové lístky. Otázky v nich boli zamerané na stravovacie zvyklosti respondentov.    foto

Všetkým, ktorí prispeli k realizácii tejto príjemnej akcie, a tiež sponzorom – dodávateľom potravín, ďakuje kolektív pracovníčok školskej jedálne.